Blog

Pan Fitinka

24.11.2016

PN - jmenovitý tlak (Pressure Nominal)

Jmenovitý tlak PN (Pressure Nominal) je číselně desetinásobek nejvyššího pracovního přetlaku v systému pro pracovní stupeň I, tzn. pro pracovní teploty 0 - 200°C. Jednotkou je MPa. Udává se většinou jako informační parametr na výrobcích TZB (Technické Zařízení Budov).

Číst více

Pan Fitinka

13.11.2016

Nízkoenergetický vs. pasivní dům

Nízkoenergetický nebo pasivní dům, co si pod tím představit? Jsou to úsporné stavby. Nabízí příjemné vnitřní prostředí, vysoký komfort bydlení a HLAVNĚ nižší náklady na energie. Nejsou ale stejné. V čem se liší? Je výhodné si takový dům pořídit? Kdy se nám investice vrátí zpátky? Připravili jsme pro vás stručné shrnutí.

Číst více

Pan Fitinka

09.11.2016

Energetický štítek domu

Co to je energetický štítek a co znamená? Co to je zkratka PENB? Udává hodnotu, tzn. kolik energie za rok oštítkovaný objekt spotřebuje. Při prodeji a pronájmu je hlavním účelem ochrana nového majitele nebo nájemníka, tzn. štítek musí objekt mít. Platí povinnost, že by štítek měl mít i objekt, který pouze pronajímáte. U novostaveb je to řešení, jak průkazně snížit energetickou náročnost budovy a náklady na provoz. Štítek platí 10 let nebo do provedení větší změny budovy. Další sranda, kterou budeme muset pravidelně platit.

Číst více
Zavolejte mi nebo napište

Naše produkty na merXu