Energetický štítek domu

pan Fitinka 09.11.2016

Co je energetický štítek

Díky energetickému štítku dokážeme zhodnotit, jakou má nemovitost energetickou náročnost. Co to v praxi znamená? Hodnotí se energie pro vytápění, ohřev vody, větrání, ochlazování nebo svícení. Budovy jsou řazeny do tříd A-G. Tento štítek můžou mít rodinné domy, byty, administrativní budovy a domy v sektoru výroby a služeb. Jsou vhodné pro stávající majitele, realitní kanceláře nebo zájemce o pronájem nebo koupi bytu nebo domu.

Kdo musí mít štítek

Musí ho mít ten, kdo: staví dům a kolauduje, prodává nemovitost, pronajímá nemovitost, nebo provádí stavební úpravy ovlidňující energetickou náročnost. Podle občanského zákoníku je listina povinná jako součást kupní smlouvy. Kupující si ji může vyžádat. 

Co znamená označení A-G

A - mimořádně úsporná
B - úsporná
C - vyhovující
D - nevyhovující
E - nehospodárná
F - velmi nehospodárná
G - mimořádně nehospodárná

Novostavby by se měly řadit do kategorií A - C.

Kde štítek seženeme

PENB (průkaz energetické náročnosti budovy) nám zjistí ten, kdo objekt projektuje. Architekt, projektant, stavební firma. Je to povinnou součástí projektové dokumentace. Jestli chcete však průkaz, ten vydávají jen subjekty s osvědčením. Seznam těchto subjektů najdete na www.mpo.cz

Cena

Cena za štítek se může lišit. Je dobré si porovnat různé nabídky. Pokud se musí objekt ještě zaměřit pomocí techniků, je cena vyšší. Pak je cena různá podle typu a plochy budovy. Cena se pohybuje v řádech tisíců korun.

Zpět na blog
Zavolejte mi nebo napište

Naše produkty na merXu