Nízkoenergetický vs. pasivní dům

pan Fitinka 13.11.2016

Co je co

Nízkoenergetický dům, tam je spotřeba tepla menší než 50 kWh/m2/rok. Když to srovnáme se staršími domy, je to čtyřikrát až pětkrát méně! Uspoříte až desítky tisíc korun.

Pasivní dům, tam je spotřeba tepla 15 kWh/m2/rok. Ve srovnání s běžným domem je to asi sedmina. Je velmi podobný jako nízkoenergetický dům, ale má silnější izolaci. VŽDY musí být tento dům vybaven řízeným větráním (rekuperací). K vyhřátí takového domu stačí většinou teplo, které vyzařují spotřebiče, teplá voda při mytí, slunce a lidé. Teplo se tak nemusí aktivně vyrábět. 3-4 lidé nahradí radiátor. Roční náklady na vytápění jsou například jen dva tisíce korun.

Materiál

Zapomeňte na představy, že úsporný dům stavějí jen ekologičtí šílenci. Používají se už i jiné materiály než sláma, hlína nebo konopí. Obě stavby můžeme stavět z podobných materiálů. Plná nebo děrovaná cihla, tvárnice z nepálené hlíny, vápenopískové bloky, bloky z cihlových kuliček a dřevo. U pasivního domu poté musíme použít silnější vrstvu izolace. Odizolovány jsou i základy. Musíme zajistit vzduchotěsnost. Jako izolace se ideálně používá ovčí vlna, sláma nebo jílová omítka. Izolace může být i přes 30 cm.

Dotace

Pokud si chcete zažádat a získat dotace, nebude to jen tak. Musí se splňovat spousta podmínek. Víceménně dotace dostanete, když si stavíte pasivní dům. Můžete dostat od 300 000 kč do 550 000 Kč na celý dům. Pro nízkoenergetický dům neexistuje v podstatě žádná dotace na dům. Můžete však uplatnit dotace, například pouze na solární systém, kde můžete dostat až 55 000 Kč. Chcete se dozvědět více o dotacích >>>

Umístění a tvar

Je důležité, aby se stavba správně umístila na pozemku. Ideálně k severní a východní hranici parcely. Jižní, východní a západní průčelí by mělo být přístupné solárním paprskům. Toto umístění platí zejména pro pasivní domy. Pro nízkoenergetické domy je však také spousta pravidel. Tvar by neměl mít zbytečné výstupky. Platí vždy to, že než začnete se stavbou je potřeba se o všem informovat a nechat si vytvořit kvalitní projekt.

Návratnost

U nízkoenergetického domu je návratnost 8 -12 let let. Pasivní dům je na tom o něco lépe a je ekonomicky výhodnější

Srovnání

Domy ze 70. a 80. let Současná novostavba Nízkoenergetický dům Pasivní dům Nulový dům, s přebytkem tepla
nezateplené, větrání oknem, zastaralé otopné soustavy na úrovni požadavků normy, klasické vytápění, větrání oknem dobře zateplené, využití obnovitelných zdrojů energie, nižší výkon vytápění zateplené, řízené větrání, pasivní vytápění, vynikající parametry fotovoltaické panely, parametry jako u pasivního domu
nad 200 kWh/m2a 80-140 kWh/m2a méně než 50 kWh/m2a méně než 15 kWh/m2a méně než 5 kWh/m2a

 

Zpět na blog
Zavolejte mi nebo napište

Naše produkty na merXu