Větrejte chytře a řízeně

pan Fitinka 09.03.2017

Teplotní operace? Rekuperace!

Rekuperace je, ve zkratce řečeno, zpětné získávání tepla. Pokud větráte, využíváte díky rekuperaci energii vzduchu. K čemu je to dobré? Dochází k předehřátí venkovního čerstvého vzduchu. Rekuperátor si můžete představit jako výměník, přes nějž proudí přiváděný venkovní vzduch a z druhé strany odchází odpadní vzduch z objektu. Oba proudy vzduchu jsou od sebe samozřejmě dokonale odděleny tak, aby se cestou nepotkaly.

Kde je rekuperace vhodná?

Všude tam, kde je potřeba řízeného větrání. Rekuperace se zpravidla umísťuje do větracích jednotek. Může být využita ve všech objektech, ve kterých je nutné hygienicky větrat, od bytů, domů až po bazény, či firmy.

Proč mít rekuperaci?

Rekuperace výrazně snižuje množství energie, které je potřebné pro dohřátí čerstvého vzduchu na teplotu interiéru. Účinnost rekuperace spočívá v tom, že se čerstvý a studený venkovní vzduch ohřívá teplým odpadním vnitřním vzduchem a to přes výměník. Odpadní vnitřní vzduch se nikdy v čerstvým venkovním nemísí. Pouze si předají teplo a potřebnou vlhkost. 

Procentuálně vyjádřeno

Už jsme nakousli pojem účinnost rekuperace. Co si však pod tímto pojmem představit? Účinnost rekuperace je synonymem pro účinnost zpětného získávání tepla. Tedy využití odpadního tepla pro předehřev chladného, čerstvého vzduchu. Reálná účinnost rekuperace se pohybuje od 30 do 90%, účinnost rekuperace nad hranicí 80% procent se považuje za špičkovou.

Šetříme v bytě

Rekuperační jednotky pro byt s výměníkem, které nabízíme, fungují s vysokou úrovní tepelné účinnosti, která se pohybuje nad 86%.

Šetříme v domě

Ve své nabídce máme také rekuperační jednotku s výměníkem pro dům, jejíž tepelná účinnost se pohybuje nad 92%.

Víte, že dýcháním vyprodukuje jedna osoba přibližně 450 litrů CO2 za jeden den? V nevětrané ložnici dosahuje hodnota CO2 alarmujicích hodnot. Trvalé a kontrolované větrání vám zaručí zdravý spánek a dokonalý odpočinek.

Zpět na blog
Zavolejte mi nebo napište

Naše produkty na merXu