Tipy jak udržet topný systém v dobré kondici

pan Fitinka 01.07.2016

Největší investicí do topného systému bývá kotel. Špatně udržovaný kotel funguje neefektivně, může být spouštěčem dalších problémů a někdy může mít za následek i smrt (únik spalin). Stejně tak, jako se snažíme servisovat sebe, vyplatí se dělat to samé i s kotlem. Prevence je pořád levnější než nákladnější oprava.  

Pravidelná roční servisní prohlídka

Spousta lidí považuje pravidelnou roční servisní prohlídku kotle za vyhozené peníze a volá servisního technika až když je porucha. Jde hlavně o prevenci. Každoroční servisní prohlídka je základ. Kontrola, čištění a seřízení. Bezpečnost, účinnost a úspora nákladů. Potenciální chyby mohou být odstraněny dříve, než nákladnější oprava kotle po poruše. Prodlužujete tím životnost kotle a šetříte peníze.

Občas zatopte i mimo sezónu

V letních měsících, když je topení vypnuto, komponenty systému, jako např. čerpadla nepracují a  můžou "zarůst". Pokud na podzim budete chtít znovu začít topit, může nastat problém. Doporučuji občas preventivně topný systém "protočit" na 10-15 minut i během letních měsíců. Je to podobné jako s autem v zimě a baterií.

Odvzdušněte radiátory

Vzduch a nečistoty v radiátorech snižují jejich účinnost. Zjistíte jednoduše rukou. Radiátor nehřeje souměrně. Systém odvzdušňujte, když není v provozu. Vypněte čerpadlo (kotel ze zásuvky) a začněte odvzdušňovat od nejníže instalovaného radiátoru nahoru. Pokud si nejste jisti, jak správně odvzdušnit (článek), zavolejte nebo napište. Pokud jsou i po odvzdušnění radiátory chladnější dole než nahoře, může to znamenat, že máte problém s kalem v systému. Pak kontaktujte odborníka, který stanoví diagnózu nebo se podívejte do kategorie ochrana kotlů

Zkontrolujte tlak v systému

V každém systému po nějaké době dojde k poklesu tlaku. Pravidelně systém kontrolujte a při poklesu ho natlakujte na požadovaný tlak. Podle manuálu byste to měli zvládnout. Když ne, tak kontaktujte odbornou firmu. Pokud je pokles tlaku hodně velký a pravidelný, kotel bude pořád hlásit poruchu a pravděpodobně budete mít někde únik topného média (vody).

Vnímejte a poslouchejte varovné signály

Občas zkontrolujte, jestli nemáte někde úkapy nebo průsaky vody ze spojů v systému nebo jestli kotel nevydává při  provozu nějaký divný zvuk, na který nejste zvyklí. Pokud se Vám něco nebude zdát, okamžitě kontaktujte odbornou firmu.

Investujte do detektoru oxidu uhelnatého

Oxid uhelnatý (CO) je nebezpečný plyn bez barvy a zápachu, pro člověka nerozeznatelný. Přemýšlejte o instalaci detektoru CO blízko spotřebiču na plyn, hlavě v uzavřených místnostech. Hlásič spustí alarm při zvýšené koncentraci oxidu uhelnatého.

Zpět na blog
Zavolejte mi nebo napište

Naše produkty na merXu