Správná péče začíná už při instalaci. Vyřešte problémy se zanášením vsakovacích tunelů a udržte je ve formě

pan Fitinka 12.02.2018

Čištění vsakovacího mechanismu přestavuje řešitelný ale komplikovaný problém. Při představě výkopu celého systému vám právem vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Raději se problémům vyhněte a pokuste se zamezit zanášení tunelu už v zárodku. Existují způsoby, jak zabránit ukládání bahna a nečistot. Stačí dodržet několik jednoduchých zásad, díky kterým se vyhnete starostem. Ušetříte tak nejen čas, ale i peníze a nervy.

Zbavte se přebytečné vody

Použitím vsakovacího tunelu zmírníte nápor na dešťovou kanalizaci a odvedete přebytečnou vodu do míst, kde nepůsobí potíže. Část dešťových srážek se vsákne v tunelu a do kanalizace pak odchází pouze její zbytek. Problém představuje jemné bahno, kterým se tunel pravidelně zanáší. A ucpaný tunel vodu nepropustí. Předcházejte zanesení vsakovacích tunelů správnou péčí a prodlužte životnost celého mechanismu. Zastavte nečistoty ještě před vstupem do tunelu a máte vyhráno.

Instalací to začíná

Vše začíná už při zabudování vsakovacích tunelů. Použijte geotextílie na zabalení celého mechanismu, a to včetně obsypů. Jednou z možností je i vložení textilie na dno komory. Instalací lapačů splavenin, tzv. geigerů, zachytíte velkou část nečistot, které pak snadno odstraníte dříve, než vniknou do vsakovacího systému. Posledním krokem je instalace filtrační vstupní šachty se sedimentačním prostorem. Tato šachta při pravidelném čištění zamezí průchodu zbývajících nečistot. Dodržením těchto zásad maximálně snížíte riziko zanesení vsakovacího tunelu.

Jak na usazeniny?

Jeden by řekl, že tunel je možné vyčistit pouhým napuštěním vodou. Voda odteče, vezme s sebou nečistoty a je hotovo. Problém je však jemný sediment, který se takto snadno vypláchnout nedá. Odolné bláto zůstane na dně a dál způsobuje potíže. Vhodným řešením je použití tlakového vozu. Do systému se vsune čistící hlavice, která ho vypláchne. Výplach se poté odčerpá i s usazeninami. Mezi časově a finančně nejnáročnější řešení patří výkop celého mechanismu, jeho výměna nebo mechanické vyčištění a opětovná instalace. Demontování vsakovacích tunelů by však mělo být až poslední možností.

Zvažujete instalaci vsakovacího systému u vás doma? Prohlédněte si, jaké máte možnosti. Vsakovací tunely, geigery i šachty naleznete v naší nabídce. Rádi vám se vším poradíme a doporučíme správné řešení!

Zpět na blog
Zavolejte mi nebo napište

Naše produkty na merXu