Spočítejte si podlahové topení sami

pan Fitinka 27.12.2016

Dilatační pás

Dilatační pás odděluje topnou podlahovou plochu od obvodového zdiva a popř. i podlahové plochy jednotlivých vytápěných místností. Zabraňuje mj. přestupu tepla z podlahy do stěn a i případnému tření mezi deskami (podlahovou plochou) na přehodu z místnosti do místnosti. Ideální je použít samolepící dilatační pás. Při výpočtu, kolik dilatačního pásu budete celkově potřebovat, postupujte místnost po místnosti. Pokud víte, že ložnice má plochu 20 m2, potom pro přibližný výpočet (obvodu místnosti) platí √20 x 4 = 17,89, tzn. cca 18 m dilatačního pásu. K celkové délce připočtěte ještě 10%, jako rezervu. 

Systémová izolační deska

Počet m2 izolačních desek musí být větší než celková plocha vytápěné podlahy. Používejte buď systémové izolační desky se zámkem a výstupky nebo hladkou podlahovou izolační desku (koupíte ve stavebninách) a na ni odrazovou rastrovou fólii. Při výpočtu vynechejte plochu pod ostrůvky v kuchyni, pod kuchyňskou linkou, vestavěnou skříní, vanou atd. Ale to je na Vás. K celkovému počtu desek opět přidat 10%, jako rezervu na přířezy.

Potrubí

Nejběžněji používané potrubí pro podlahové topení je vícevrstvé plastové potrubí pr. 16x2 s označením PEx-Al-PEx. Názvy, jako PErt-AL-PErt nebo PErt-AL-PEx jsou pouze levnější varianty PEx-Al-PEx. Tzn. když je něco levnější než originál, potom je něco jinak. Vraťme se k výpočtu. Kolik budete celkově potřebovat vícevrstvého plastového potrubí? Pokud víte celkovou vytápěnou plochu, potom je výpočet jednoduchý. Např. pro rozměr systémové izolační desky 0,8 m x 1,2 m použijete rozteč potrubí v podlaze 15 cm (0,15 m)  tzn. výpočet je (0,8 m / 0,15 m) x 1,2 m = 6,4 m potrubí na desku 0,8 m x 1,2 m a to je cca 6,77 m  potrubí na 1 m2 vytápěné plochy. Pokud budeme mít plochu např. 140 m2 potom 140 m2 x 6,77 m = 948 m vícevrstvého plastového potrubí. Rozteč potrubí 15 cm na desce je dostačující pro izolovaný dům. Čím méně izolace, tím menší rozteč potrubí. K celkové délce potrubí si přidejte 100 m jako rezervu.

Rozdělovač

Rozdělovač je srdce podlahového topení. Pokud ho budete mít správně seřízený, budete s podlahovým topením maximálně spokojení. Rozdělovač je spojkou mezi kotlem a potrubím v podlaze. Rozdělovač rozděluje topnou vodu do jednostlivých topných okruhů (cest) v podlaze. Velikost a typ rozdělovače se liší podle počtu topných okruhů v podlaze a podle typu použitého tepelného zdroje. Jeden okruh (cesta) z vícevrstvého plastového potrubí velikosti 16x2 může být v podlaze maximálně 100 m dlouhý. Tzn. pro celkovou délku potrubí 1000 m budete potřebovat 10-ti okruhový (cestný) rozdělovač. Pokud budete chtít do rozdělovače připojit i koupelnový žebřík, použijte 11-ti cetný rozdělovač

Svěrné šroubění

Svěrné šroubení spojuje vícevrstvé plastového potrubí s rozdělovačem. Liší se rozměrově podle typu použitého potrubí. Potřebujete jich vždy počet topných okruhů x 2. Např. pro 10 topných okruhů 20 ks svěrného šroubení.

Skříň pro rozdělovač

Skříně jsou na omítku nebo pod omítku (do stěny). Doporučuji skříň pod omítku a co nejblíže technické místnosti, nejlépe pod elektrický rozvaděč. Jeden rozdělovač jedna skříň.

Sponky

Fixační sponky se používají k uchycení vícevrstvého plastového potrubí k izolační desce. Sponky se rozdělují podle velikosti a podle toho, jestli použijete systémové izolační desky se zámkem a výstupky nebo hladkou podlahovou izolační desku (koupíte ve stavebninách) a na ni odrazovou rastrovou fólii. Cca 22-33 ks sponek na m2 plochy desky s odrazovou rastrovou fólii (vzdálenost sponek 20 - 30 cm pocitově). U systémové izolační desky se zámkem a výstupky jich budete potřebovat daleko méně (cca 1 balení, 205 ks). Sponek použijte radějí více než méně. Vícevrstvé plastového potrubí se potom nepohne, když budete podlahovku zalévat anhydridem nebo betonem. K snadnější aplikaci sponek použijte sponkovačku.

 

Chránička

Chránička se používá všude tam, kde může dojít k mechanickému poškození potrubí v podlaze. Např. prahy dvěří nebo v místě, kde je potrubí vyvedeno z podlahy do rozdělovače. Chránička je husí krk, do kterého se zasune potrubí. Obvykle stačí 1 balení chráničky.

Pokud si nebudete s něčím vědět rady, rádi Vám pomůžeme. Klidně volejte nebo pište.

Zpět na blog
Zavolejte mi nebo napište

Naše produkty na merXu