S manometrem získáte přehled o tlaku v topné soustavě a zajistíte její dlouhou životnost a správnou funkci

pan Fitinka 15.02.2018

Manometr pravděpodobně znáte pod běžnějším označením – tlakoměr. Tento měřící přístroj existuje v několika provedeních a umožňuje snadnou kontrolu tlaku v soustavě. Jeho instalací získáte nepřetržitý přehled nad systémem a předejděte havárii, korozi i zavzdušnění. V dnešním článku se podíváme nejen na manometry, ale i na příslušenství ve formě manometrických ventilů a kondenzačních smyček.

Ohlídejte tlak topné soustavy

S manometrem se setkáte nejčastěji při měření tlaku plynu či kapaliny. V uzavřených i otevřených topných soustavách hlídají hodnotu tlaku tak, aby se předešlo havárii nebo zbytečnému namáhání celého systému, které by vedlo ke snížení životnosti. Jakékoliv výkyvy, ať už prudce klesajícího či stoupajícího tlaku, je třeba řešit co nejdříve. Dlouhodobě nevhodný tlak může vést k zavzdušnění a korozi celé soustavy. Jednotlivé manometry se od sebe liší průměrem a provozním tlakem. Při výběru vhodného manometru hraje roli i jeho napojení na soustavu. V naší nabídce naleznete manometry pro spodní i zadní připojení.

Zvolte vhodný kohout

K manometru se připojuje manometrický kohout. Jednoduché zařízení, které řídí přívod média do manometru. Pomocí kohoutu můžete nejen otevírat a uzavírat přístup média, ale také manometr odvzdušnit nebo kdykoliv vyměnit. Manometrické kohouty můžete použít pro přívod plynných paliv, vzduchu, horké vody i dalších médií, která nereagují s materiálem kohoutu. Manometrické kohouty PEVEKO se vyrábějí z mosazi a nerezu.

Není smyčka jako smyčka

K ochraně manometru je vhodné nainstalovat kondenzační smyčku. Ta zabrání přímému kontaktu média s manometrem, který je tak chráněn před negativním působením vysoké teploty. Zabrání se jeho korozi a hromadění usazenin. Ve smyčce se zachytává kondenzát, který zde zůstává uzavřen. Kondenzační smyčky také chrání tlakoměr před tlakovými rázy a usnadňují odečítání stabilních hodnot. Kondenzační smyčku ve tvaru U můžete umístit na boku horizontálního či vertikálního potrubí. Kondenzační smyčka stočená, známá také jako prasečí ocásek, se instaluje pouze z vrchní části horizontálního potrubí, a není proto vhodná pro měření tlaku kapalných médií.

Nabídka manometrů a dalšího příslušenství je široká. Podívejte se, co všechno jsme si pro vás nachystali.

Zpět na blog
Zavolejte mi nebo napište

Naše produkty na merXu