Radiátor Qarnot Q.rad - vyhřejte si místnost počítačem

pan Fitinka 01.02.2017

Napadlo vás někdy, kolik odpadního tepla produkuje při zátěži váš počítač? A představte si, kolik tepla musí produkovat serverovny a výpočetní centra, u kterých někdy až polovina nákladů na provoz padá na chlazení místností s počítači.

Francouzská firma Qarnot Computing se rozhodla toto odpadní teplo využít. Namísto soustředění výpočetních stanic na jednom místě, Qarnot je přináší do domovů a kanceláří ve formě "chytrých", digitálních radiátorů nazvaných Q.rad. Každý radiátor je schopen vytopit zdarma svým příjemným teplem místnosti o velikosti přibližně 14 až 28 m². Tyto radiátory obsahují vysoce výkonný, naprosto tichý počítač, připojený do sítě dalších počítačů, které provádí výpočty pro zákazníky firmy Qarnot z oborů jako je například kvantová fyzika nebo 3D grafika. Díky snadné regulaci výpočetního výkonu (a to buď přímo na radiátoru nebo pomocí mobilní aplikace) je možné přesně nastavit požadovanou teplotu.

I když tyto počítače vyžadují k jejich provozu elektřinu (maximální výkon činí až 500W), pro uživatele poskytují teplo zdarma. Qarnot Computing proplácí veškeré náklady spojené s jejich elektrickým odběrem. Navíc ujišťují, že jak chladné zimy, tak horké letní měsíce nepředstavují problém. Díky partnerství s výzkumnými centry a laboratořemi by vždy mělo být dostatek výpočetních operací k tomu, aby pro uživatele Q.rad zajistil dostatek tepla. Naopak v létě by měl dík yúspornému režimu produkovat teplo v podstatě žádné. Výpočty Qarnotu jsou v létě přesměrovány do zelených datových center a také tam, kde je potřeba topit celoročně (průmysl, zemědělství nebo třeba ohřev vody).

V současné době Qarnot neposkytuje Q.rad pro jednotlivce (zatím je počet zařízení instalovaných v budově minimálně 20 kusů), ale doufají, že to bude v blízké budoucnosti možné, protože zájem je pochopitelně značný. Tak uvidíme.

zdroj fotografií a videa qarnot

Zpět na blog
Zavolejte mi nebo napište

Naše produkty na merXu