Povinná revize „neznačkových“ kotlů na tuhá paliva I

pan Fitinka 11.03.2016

A opět ty revize!

Tentokrát kotlů na tuhá paliva nezjistitelného, resp. zaniklého výrobce. Tento rok bude opravdu výživný. Těším se, jak to všechno dopadne. Všichni řeší revize, ale nikdo ještě neví, jak a co má dělat. Žádná pořádná osvěta. Jen spousta (více či méně) relevantních informací na internetu, postavených rádoby na stejném základu, ale s různou interpretací. Trochu mi to připomíná tolik okřídlené: „Co fanoušek, to trenér!“.

kotel_1    kotel_2

Nechci se v tomto článku pouštět do polemiky nad tím, proč je potřeba revize i čerstvě instalovaného kotle např. na biomasu, který splňuje současné (požadované) standardy. K tomuto tématu se určitě dostanu v některém z dalších příspěvků.

V tomto článku bych se chtěl vrátit k problematice revize kotlů na tuhá paliva nezjistitelného, resp. zaniklého výrobce. Těch je v domácnostech instalovaných a plně funkčních taky ještě nepočítaně. Věřím, že mnoho lidí nemá ani prostředky na to, aby kotle do konce tohoto roku stihli vyměnit za nové.

uhlí

Informovali jsme se pro Vás!

Zvolili jsme modelovou situaci a obrátili jsme se 8. března 2016 na Asociaci podniků topenářské techniky. Ta sdružuje od roku 1992 výrobce teplovodních kotlů, krbů a topidel na všechny druhy paliv, výrobce otopných těles a výrobce a prodejce měřící a regulační techniky pro vytápění.

Položili jsme tento dotaz:

„Dobrý den, dovolte mi dotaz. Klient má doma v RD přes 25 let starý násypný ocelový kotel na tuhá paliva. Samozřejmě beze jména, dělaný někde v zámečnické dílně. Neznámého výkonu. Jak se bude řešit povinná revize 2016 a jak, resp. kým proškolený technik může revizi provádět? Předem děkuji za odpověď…“

Obratem nám přišla následující odpověď:

„Dobrý den, ve stávajícím stavu zákona 201/2012 o ochraně ovzduší a doplňkového Sdělení MŽP ve věci kontrol kotlů z 10/2015 se vyskytuje pojem nezjistitelný či zaniklý výrobce. V novele zákona, která je nyní v parlamentu, se ještě přidává pojem kontrola výrobku, kde výrobce neurčil odborně způsobilou osobu. Ve všech těchto případech kontrolu může provést podle výkladu MŽP odborně způsobilá osoba proškolená na obdobný typ výrobku (obdobná konstrukce, spalování…) u jiného výrobce. Domnívám se, že na případ, který citujete, se bude muset uplatnit stejný princip, tedy kontrolu provede OZO (odborně způsobilá osoba) proškolená na obdobný typ výrobku. S pozdravem…“
(Jedná se o přepis e-mailové komunikace, která je u nás k dispozici. Ještě jednou díky Asociaci za okamžitou odpověď.)

Co jsme se dozvěděli?

Víme už, že revize těchto nezjistitelných kotlů budou povinné. Budeme za ně platit. Zcela přesně nevíme, kdo je bude provádět a jaký bude etalon srovnání pro „obdobný typ výrobku“. Spousta proměnných. Mraky kotlů v provozu a zoufalý nedostatek revizních techniků. Než se nadějeme, konec roku je tu.

A protože to bývá všude stejné, určitě začneme revize řešit až těsně před koncem roku. Už se těším, až nastane ten zběsilý lov na revizní techniky. Prostředí ideální pro toho, kdo zaplatí víc.

kotel_3

Dovolte mi malou radu.

Pokud máte značkový kotel, začněte s revizí hned. Nenechávejte to na poslední chvíli. Seznam značek a revizních techniků (OZO – odborně způsobilá osoba) najdete ZDE. Těm ostatním, co mají doma kotle na tuhá paliva nezjistitelného, resp. zaniklého výrobce, zbývá jen doufat, že se novela zákona v parlamentu stihne projednat co nejdříve.

Budeme celý vývoj sledovat. V případě jakékoliv změny Vás budeme informovat. Pokud už máte někdo čerstvější informace, diskutujte s námi na Facebooku!

Zpět na blog
Zavolejte mi nebo napište

Naše produkty na merXu