Povinná revize kotlů na tuhá paliva do konce roku 2016

pan Fitinka 09.03.2016

Jeli jsme se dnes podívat s kamarádem na jeho chalupu. Staré rozvody topení, vše vyspádováno, velké průměry potrubí, samotížný systém a v něm spousta vody. K tomu 36 let starý dědeček DAKON na tuhá paliva a plechové žebrové radiátory.

Systém je stále funkční, ale chtělo by to změnu. Stále přikládat do klasického kotle je nuda. Chce to nové rozvody, radiátory i nový kotel s automatickým podavačem paliva. Není od věci také ovládání přes internet i jiné vychytávky. Začali jsme měřit a počítat. Pomalu jsme se dostali k typům automatických kotlů na trhu.

V návaznosti na potřebu výměny kotle jsme se dostali také k tématu chystaných povinných revizí kotlů na tuhá paliva do konce roku 2016 a také k otázce, v jakých emisních třídách se budou prodávat kotle do roku 2022. Zavolali jsme klukům z NOVITERY, dali hlavy dohromady a tady to máte ve stručném přehledu. Snad Vám to pomůže stejně, jako nám.

Kotel na tuhá paliva

Povinná revize kotlů na tuhá paliva

Revize – značkový kotel na tuhá paliva

Revize – bezejmenný kotel na tuhá paliva

Základní informace o kontrole kotlů najdete ZDE.
Aktualizovaný seznam proškolených revizních techniků a značek najdete ZDE.

Starý kotel

Info

Pokud jste v seznamu nenašli značku kotle, který máte doma, informujte se u výrobce. Výrobce, výhradní prodejce nebo technik, který Vám kotel namontoval a uvedl do provozu, by vám měl sdělit více informací. Věřím, že revizi svého kotle stihneme do konce tohoto roku všichni. 
Pokud majitel nepředloží platnou revizi po 1. lednu 2017, hrozí mu pokuta 20 000 Kč.

Revize krbových kamen a krbových vložek
je povinná, pokud mají příkon 10 kW!

Souhrn emisních požadavků pro kotle na tuhá paliva do roku 2022

pozn.: Emisní třídy dle EN 303-5. Požadavky EKODESIGN jsou rozšířené požadavky na 5. emisní třídu
Zdroj: http://vytapeni.tzb-info.cz/vytapime-tuhymi-palivy/12909-co-musi-splnit-novy-kotel-na-tuha-paliva-po-roce-2020

Co je EKODESIGN?

EKODESIGN je proces navrhování a vývoje výrobku. Klade velký důraz na dosažení minimáního negativního dopadu výrobku na životní prostředí z hlediska celého jeho životního cyklu.

Automatický kotel

Doufám, že Vám článek pomohl zorientovat se v plánované revizi a zákonných povinnostech vyplývajících z vlastnictví kotlů na tuhá paliva. Budeme rádi za Vaše postřehy a názory. Připojte se do diskuze na Facebooku. Pokud Vás bude zajímat cokoliv jiného, ptejte se. 

Zpět na blog
Zavolejte mi nebo napište

Naše produkty na merXu