Nulový vs. aktivní dům

pan Fitinka 08.01.2017

Co je co

Nulové domy jsou takové domy, kde je se potřeba tepla blíží nule. Spotřeba tepla je menší než 5 kWh/m2/rok. Oproti nízkoenergetickým a pasivním domům je ještě o stupínek lepší.

Aktivní domy jsou dokonalejší variantou pasivních a nulových domů. Veškerá energie je zajištěna a maximálně využita. Samotná spotřeba tepla se rovná nule. Skoro "žádné" účty za elektřinu a teplo. Těmto domům se také říká plusové. Jako zdroj energie se vyyužívají hlavně solární kolektory a fotovoltaika.

Dotace

Dotace na nulový dům jsou stejné jako u pasivního domu. Při dodržení podmínek, můžete získat dotaci až 550 000 Kč. U aktivního domu prozatím žádná dotace není. Navíc vám aktivní dům peníze může vydělávat. Můžete díky fotovoltaickým panelům prodávat přebytečnou elektrickou energii. V České republice se aktivní domy ještě tolik nestaví. V Evropě je to běžné. Samozřejmě můžete využít dotace např. na solární systém.

Nová vyhláška

Vyhláška 318/2012 o hospodaření energií (novely zákona 406/2000) mají být nejpozději od roku 2020 všechny nové domy s téměř nulovou spotřebou energie. Nové domy - bytové, rodinné a administrativní musí tento požadavek splňovat. Budou se tedy stavět jen nulové domy.

- od 1. ledna 2018 pro domy s podlahovou plochou větší než 1 500 m2
- od 1. ledna 2019 pro domy s podlahovou plochou větší než 350 m2
od 1. ledna 2020 pro domy s podlahovou plochou menší než 350 m2

Proč stavět nulový a aktivní dům

- Chráníte životní prostředí. Je to i o jiném způsobu uvažování.
- V nulovém domě jsou velmi nízké náklady na energie. V aktivním domě si elektrickou energii vytváříte sámi.
- Máte komfortnější bydlení.
- Máte lepší kvalitu vzduchu v interiéru.
- Máte dobrou tepelnou pohodu.

Na co si dát pozor

Aktivní a nulové domy musí splňovat spoustu požadavků. Musí být postaveny precizně. Vždy je důležité mít dobrý stavební dozor. Tyto domy mají vyšší pořizovací náklady, ale zároveň se vám peníze v průběhu let vrátí. Když si takový dům pořídíte, je důležité udržovat i technické vybavení domu. Nestavět svépomocí.

Zpět na blog
Zavolejte mi nebo napište

Naše produkty na merXu