Mrazuvzdorný nebo nezámrzný? Jak to vlastně je?

pan Fitinka 06.12.2016

PROČ si ho pořídit

Takový kulový kohout nebo ventil si pořídíte, když chete používat vodu na zahradě i v zimě. Budete mít jistotu, že vám nečekaný mráz nepoškodí těsnění uvnitř kohoutu a ten vám na jaře nebude kapat. Když ale začne pořádně mrznout, musíte stejně uzavřít a vypustit přívodní potrubí ke kohoutu (mám ho např. v PPR nástěnce nebo DG kolenu), jinak by vám zamrzlo a popraskalo i přívodní potrubí. Toto se vám u mrazuvzdorného ventilu nestane. Tady nemusíte nic uzavírat ani v třeskutých mrazech. Ventil funguje celoročně.

 

JAK skutečně funguje

Kulový kohout s přívlastkem nezámrzný je podle mě blbost.  Pokud při prvních mrazech z takového kulového kohoutu nevypustíte vodu, vždycky v něm zamrzne. Jde hlavně o to, že při vypouštění vody (před příchodem prvních mrazů) z takového kulového zahradního kohoutu zůstane v prostoru mezi koulí a tělem kohoutu voda, která jej může při zmrznutí poškodit. Kulový kohout s přívlastkem mrazuvzdorný může celý zamrznout, ale nepraskne. Tady jde taky o to, že led nepoškodí těsnění uvnitř kohoutu. Naproti tomu mrazuvzdorný ventil nikdy nezamrzne, funguje celoročně a nemusíte nic vypouštět.  

Kulový zahradní kohout mrazuvzdorný ARCTIC

Mrazuvzdorná úprava. Elastické tělo kohoutu je odolné vůči prasknutí při zmrznutí vody v kohoutu. Jednoduše se nafoukne a  po opětovném rozmrznutí vody (ledu) uvnitř kohoutu se tělo vrací do původního stavu. Těsnění zůstává nepoškozeno. Ideální pro venkovní použití u rodinného domu nebo do mrazíren, vodáren, řeznictví a jiných náročných provozů. Pokud máte Arctic venku na mrazu a nevypustíte z něj vodu, tak vám celý zamrzne. Po odmrznutí funguje dál bez problémů. Je to náš nejprodávanější mrazuvzdorný kohout

Kulový zahradní kohout mrazuvzdorný SKY EFFEBI

Samovýtokový systém předvrtané koule zabraňuje setrvání vody uvnitř kohoutu. SKY je armatura s inovativním designem pro venkovní použití s patentovaným neprokapávajícím systémem. Patentovaný systém sedel koule uvnitř armatury umožňuje odtok zbytkové vody z armatury po jejím uzavření. Pokud máte SKY venku na mrazu a nevypustíte z něj vodu, tak vám celý zamrzne.

Kulový zahradní kohout mrazuvzdorný FLY RB BONOMI

FLY je mrazuvzdorný kohout, který místo pochromované koule polymer ve tvaru disku. Pokud je přívodní potrubí zcela vyprázdněné, nezůstává v otevřeném kohoutu žádná voda, která by mohla zmrznout. Uzavírací část tvořena uzavíracím diskem i těsnící pryžový prstenec nezarůstá vápenitými usazeninami, je vhodný i pro horkou vodu, neobsahuje žádné dutiny, kde by mohlo dojít k zachycení kapaliny. Regulace průtoku ve čtyřech úrovních: 4 % – 12 % – 40 % – 100 % průtoku. Pokud máte FLY venku na mrazu a nevypustíte z něj vodu, tak vám celý zamrzne.

Venkovní ventil nezámrzný Schell Polar II

Skutečně nezámrzný POLAR II venkovní ventil od firmy SCHELL GmbH & Co. KG., který se při každém uzavření kompletně zbaví vody. To je to řešení. Instalace přes stěnu. Zabudování do stěny. Jak to funguje? Jak se montuje? Díky úplnému automatickému vypuštění vody po každém uzavření ventilu nedochází v armatuře k její stagnaci, tj. nedochází k tvorbě nežádoucích zárodků.

Venkovní ventil nezámrzný Kemper Frosti Plus

Alternativa proti POLAR II od Schellu. Opět skutečně nezámrzný venkovní ventil tentokrát od firmy GEBR. KEMPER GMBH + CO. KG., který se při každém uzavření kompletně zbaví vody. To je to řešení. Instalace přes stěnu. Zabudování do stěny. Díky úplnému automatickému vypuštění vody po každém uzavření ventilu nedochází v armatuře k její stagnaci, tj. nedochází k tvorbě nežádoucích zárodků. Montáž a funkce podobná, jako u POLAR II.

CO vybrat

Pokud chcete kulový kohout, který přežije zimu a neřešíte, jestli ho budete v zimě používat, pořiďte si ARCTIC, SKY nebo FLY. Budete mít jistotu, že vám kohout bude na jaře bez problému fungovat a nebudete muset řešit jeho výměnu.

Pokud chcete ventil, který můžete používat naplno i celou zimu, vyberte si potom POLAR II nebo FROSTI.

a CO pro Vás umíme zařídit

Chat se zákazníkem

Zákazník: Dá se použít pro dřevostavbu SCHELL Polar II, stěna 18 cm?
Výrobce: Je to hraniční rozměr. Jako výrobce doporučujeme minimální délku 20 cm ventilu od fasády k uzavíracímu sedlu napojení vody. Pro tyto účely nabízíme kromě nejpoužívanějšího ventilu Schell Polar II Set (03 997 0399), který je zkracovatelný na délky 20 - 50 cm, také ventil Schell Polar II (03 995 0399) s pevnou délkou právě 20 cm. Schell Polar II Set lze technicky zkrátit na požadovaných 18 cm a dá se předpokládat, že pokud budou stěny dobře izolovány a vnitřní rozvody nebudou zamrzat, pak by nemělo zamrznout ani sedlo ventilu. Ale jako výrobce to nemůžeme doporučit a převzít záruku, protože taková montáž by neodpovídala ani návodu, ani provozním podmínkám. Toto řešení je tedy pouze na odpovědnosti zákazníka/investora. Děkuji za pochopení! S přáním hezhého dne, Ing. Aleš Řezáč, obchodní manažer, SCHELL GmbH & Co. KG

P.S. - SCHELL GmbH & Co. KG a GEBR. KEMPER GMBH + CO. KG. Dva různí výrobci. Stejné město v Německu. Téměř totožný výrobek. To jsou ale paradoxy, co?:-) 

Zpět na blog
Zavolejte mi nebo napište

Naše produkty na merXu