Solární systém - jakou značku (výrobce) vybrat?

pan Fitinka 11.07.2016

Až si budete vybírat solární systém, nesrovnávejte pouze cenu. Investujete do svých budoucích úspor. Srovnávejte jednotlivé parametry solárních panelů (kolektorů) v závislosti na ceně. Vyhněte se podezřele levným nabídkám.

Instalace solárního systému je na každém objektu jiná. Montážní firma by měla nejprve navštvit místo instalace a pak Vám vypracovat cenovou nabídku.

Cenová nabídka by měla obsahovat i informace o návratnosti investice (ušetřené energii). Položky v nabídce bez bližšího označení jsou podezřelé.

Pozorně a v klidu si prostudujte položkový rozpočet nabízených komponent. Může jít pouze o sestavu základních komponent, které na správné fungování celého solárního systému nestačí.

Nevěřte uváděné vysoké úspoře v nabídce. Té lze dosáhnout pouze neekonomicky navrženým (drahým) systémem. Požadujte vždy výpočet reálné úspory.

Zeptejte se potencionálního dodavatele, jaké poskytuje záruky na solární panely, na komponenty celého systému a jaké záruky na práci.

Součástí nabídky by měl být i návrh umístění solárních panelů na objektu a jejich orientace. Ideální orientace je na jih se sklonem 45°. Čím větší odchylka orientace a sklonu, tím menší účinnost solárních panelů a delší návratnost investice.

Nechte si předložit seznam výrobců komponent, ze kterých je celý systém složen. Renomovaný výrobce solárních systémů má tyto dodavatele komponent odzkoušené a doporučuje je. Budete mít potom jistotu, že systém bude fungovat správně (dlouhá životnost a bezproblémový servis).

Montážní firmu si vybírejte takovou, která má se solárními systémy zkušenosti. Měla by být řádně proškolena (oprávnění k montáži) a doporučena (certifikována) výrobcem solárních panelů nebo jeho odpovědným zástupcem. 

Kvalitní kolektory zajistí rychlou návratnost investice. Chtějte certifikáty a protokoly z měření výkonu solárních kolektorů (např. Solar Keymark). Každý kolektor je musí mít.

Funkce solárního kolektoru je o způsobu vedení ohřívaného média uvnitř kolektoru a jeho izolaci. Čím je kolektor kvatilnější, tím ma lepší izolaci. Tzn. maximálně využije pohlcenou sluneční energii a minimum energie vyzáří zpět do prostoru. Pokud budete chtít kombinovat solární systém s jiným zdrojem energie, vždy chtějte vyjádření výrobce. Ten navrhne regulaci, která bude fungovat správně. 

Buďte proto pozorní a dobře zvažujte do jakého solárního systému budete investovat své peníze. Solární systém si pořizujete i proto, že Vám má za pár let peníze šetřit.

Galerie

Zpět na blog
Zavolejte mi nebo napište

Naše produkty na merXu