Jak správně zazimovat nadzemní nádrž na vodu?

pan Fitinka 16.11.2017

Jste jedni z těch, co milují designové kousky nejen v domácnosti, ale i na zahradě? V tom případě na ní nesmí chybět designová nádrž na dešťovou vodu, která se stane třešničkou na dortu vaší zahrádky. Pokud si lámete hlavu s tím, jak o tuto nádrž v zimě pečovat, nezoufejte. Přinášíme vám snadné tipy a rady, díky kterým nádrž neutrpí žádnými zimními mrazíky.

Kdy je nevhodnější období nadzemní nádrž zazimovat?

Nejvhodnějším obdobím pro zazimování nadzemní nádrže se jeví konec zahrádkářské sezóny. Nádrž doporučujeme zazimovat nejpozději před příchodem prvních mrazíků.

Existuje správný postup, jak nejlépe nadzemní nádrž zazimovat?

Obecně existují dva způsoby. Jedním z nich je doporučený postup přímo od výrobce. Nicméně postačující může být i jednodušší varianta, který máme i osobně prověřený. Ani jedna varianta není ve výsledku špatná. Závisí tedy na volbě zákazníka.

Doporučený postup od výrobce:

Prověřený (a podle našeho názoru i jednodušší) způsob zazimování nádrže:

Jak jsme již vzpomínali, záleží plně na vás, kterou variantu zvolíte. Ani při jedné neuděláte krok vedle.

Je dobré nádrž chránit proti mrazu i z vnějšku?

Pokud vám to možnosti dovolí, přemístěte nádrž na suché místo, které ji ochrání před mrazem. Jestliže se rozhodnete nechat částečně vypuštěnou nádrž přes zimu venku, přemístěte ji nejlépe na závětrné místo, a nezapomeňte ji i zabalit ochrannou fólií.

V případě, že máte zakoupenou nádrž s možností pěstování rostlin, obalte pořádně vrchní část ochrannou fólií.

Pokud by člověk podcenil zimní přípravu, co by mohlo u nádrže hrozit?

Pokud by se z nádrže nevypustila voda a následně by v ní zamrzla, mohlo by dojít k její deformaci, v horším případě i k prasknutí nádrže. Jestliže voda zamrzne i v zahradním kohoutku, hrozilo by jeho poškození a další sezónu by nemusel správně těsnit.

Kdy doporučujete nádrž začít znovu používat? A jak o ni pečovat po zimě?

Nádrž začněte používat ve chvíli, kdy víte, že je zima i s mrazíky zaručeně u konce a začíná jaro. Tento čas se spojuje se zahájením zahrádkářské sezóny. Způsob „odzimování“ nádrže probíhá tím způsobem, jak jste ji zazimovali. Pokud byla nádrž přes zimu umístěna v technické místnosti, stačí zpětně namontovat zahradní kohout a napojit ji na okapový filtr. Jestliže zůstala celou zimu venku, postačí uzavřít zahradní kulový kohout, otevřít okapový filtr a čekat na první jarní déšť.

 

Pokud máte další dotazy, neváhejte nás kontaktovat, rádi vám poradíme. Vyberte si jednu z designových nádrží na našem e-shopu a udělejte radost nejen sobě, ale i celé rodině.

Zpět na blog
Zavolejte mi nebo napište

Naše produkty na merXu