Jak na to aby byla voda stále dobrá?

pan Fitinka 15.03.2017

Pitná voda

Voda. Používáme ji v domácnosti a také ji pijeme. Naše tělo tvoří ze 60 % voda. Aby naše tělo správně fungovalo, měli bychom vypít aspoň 2-3 litry vody denně! Pokud máme v těle nedostatek tekutin, způsobuje to vyšší únavu, poruchy ledvin, bolesti hlavy a kloubů. Z toho vyplývá, že voda je naší důležitou součástí. Záleží jen na nás, jestli využijeme běžně dostupnou vodu z vodovodů nebo si ji budeme kupovat.

5 důvodů, proč pít vodu z vodovodů

Prvním důvodem je nesporně cena. 1 litr vody z vodovodu je 120x levnější než 1 litr balené vody. Dalším důvodem je kvalita. Kvalita vody z vodovodu je srovnatelná s balenou vodou. Navíc otočit kohoutkem a napít se vody můžete kdykoliv. A tím nejdůležitějším důvodem je naše zdraví a to rovnou dvakrát. Nemusíme hlavně nosit těžké balíky s vodou. Pro představu - balík s šesti láhvemi váží zhruba 10 kg. Navíc voda z vodovodu podléhá přísnějším a častějším kontrolám kvality, než voda balená. A abychom nemysleli jen na sebe, mysleme i na přírodu. Tu můžeme šetřit tím, že si vodu nebudeme kupovat balenou. Odpadá pak přeprava kamiony, potřeba skladování a likvidace neekologického odpadu.

Chlór a barva vody

Chlór je ve vodě potřebný. Zabraňuje množení zárodků bakterií ve vodovodních sítích. Pro zachování nezávadnosti vody je do distribuční sítě přidáváno průměrně 0,1 - 0,2 miligramů chlóru na jeden litr vody. Podle místa v síti má poté voda slabší nebo silnější aroma chlóru. Můžete nechat vodu před pitím chvíli odstát, přidat citron nebo led, nebo vodu převařit. Pokud i nadále budete cítit chuť chlóru a budete jej chtít zmírnit, je dobré použít filtr na chlór. Někdy se také může stát, že vám z kohoutku neteče křišťálově průzračná voda, ale bílá nebo rezavohnědá. Co dělat v těchto případech? Bílá barva nejčastějí značí zvýšené množství chlóru, takže stačí využít filtr na chlór. S rezavohnědou barvou je to složitější. Tato barva značí částice oxidů železa. Vznikají korozí vnitřních stěn vodovodního potrubí. Oxidy železa nejsou zdraví škodlivé, ve větším množství ale negativně působí na vzhled a chuť pitné vody. V tomto případě už na něj "malý" filtr nestačí. Je nutné použít zařízení na odstranění železa a manganu. V tomto případě je důležité udělat si rozbor vody. Podle něj se dá teprve určit řešení.

Aby voda byla dobrá

Prozradíme vám několik tipů, co udělat, aby byla voda stále dobrá. Je lepší nechat vodu chvilku odtéct - ráno nebo po návratu z dovolené před pitím nejprve trochu vody odpusťte. Na pití a vaření nepoužívejte teplou vodu. Kvalita teplé vody nevyhovuje normám. Kvůli své vyšší teplotě je tato voda náchylnější na bakterie. Především proto není doporučené ji pít, ani používat na vaření. Pokud vás i tak trápí případné bakterie, je dobré použít filtr na bakterie s filtračními vložkami nebo UV lampu. Láhve na vodu vždy pečlivě a pravidelně myjte, abyste odstranili usazeniny na stěnách. Právě tyto usazeniny zachycují zápach a mohou změnit chuť vody. V některých oblastech je voda tvrdší a dělá se i povlak z vodního kamene. Je dobré zjistit si, jak moc tvrdou vodu máme. To můžeme zjistit pomocí testeru. Pokud nám výsledek vyjde do 5 mml, postačí nám filtr na vodní kámen. Pokud je výsledek vyšší, mělo by se použít zařízení na změkčování vody.

Filtrujte vodu všude tam, kde vám jednoduše nechutná. Pokud si chcete být jistí, že volíte správný filtr, doporučujeme udělat si rozbor vody. Výsledky nám poté můžete zaslat a my vám nabídneme filtr na míru!

Zpět na blog
Zavolejte mi nebo napište

Naše produkty na merXu