Interní mikroklima a řízené větrání

pan Fitinka 20.04.2017

Čistý vzduch a řízené větrání

Jeden člověk spotřebuje podle fyzické aktivity 15 000 až 20 000 litrů vzduchu denně. Je jasné, že kvalita vzduchu výrazně ovlivňuje pohodu a naše zdraví. Většinou trávíme v interiéru 70 až 90 % svého času. Tady je kvalita vzduchu snižována výpary škodlivých chemických látek např. z nábytku, stavebních materiálů, barevných nátěrů nebo různými mikroorganizmy. V kuchyních, koupelnách a toaletách vzniká vlhkost. Celková produkce vodní páry může dosáhnout až 4 000 g/24h. Sušení prádla produkuje až 500 g/h, lidský metabolizmus až 250 g/h. Nedostatečné odvádění vlhkosti z vnitřních prostorů vytváří příznivé podmínky pro roztoče a plísně. Při nedostatečné filtraci přiváděného nebo cirkulujícího vzduchu může docházet k ohrožení zdraví expozicí prachem, plísněmi, pylem a jinými škodlivinami.

Lidé produkují v závislosti na intenzitě fyzické a psychické aktivity až 25 litrů CO2 za hodinu

Se stoupající koncentrací CO2 dochází ke zdravotním problémům. Ty se v počátečním stádiu projevují ospalostí, únavou a poklesem výkonnosti, později pak i vážnými zdravotními riziky. Maximální doporučená koncentrace je 1000 [ppm]. Koncentraci CO2 a celkovou kvalitu ovzduší v interiérech vlastních domovů můžeme ovlivnit velikostí nucené výměny vzduchu při použití řízeného větrání se zpětným získáváním tepla a tak si zabezpečit příjemné a zdravé prostředí.

Vzduchotěsnost zateplovaných budov je taková, že přirozené větrání infiltrací je nefunkční

Zateplením a zatěsněním obálky vzniká velký problém tzv. nedostatečného větrání, který se projevuje zvýšeným výskytem vnitřní vlhkosti, doprovázenou růstem plísní, koncentrace CO2 a řady škodlivých chemických a toxických látek. Dochází k množení plísní, možnému poškození stavebních konstrukcí a vzniká prostředí nevhodné pro lidský organizmus.

Existuje přímá úměra mezi zdravotními problémy lidí a nedostatečným větráním

Pomocí řízeného nuceného větrání zajistíte kvalitu vnitřního vzduchu bez nadměrné spotřeby energie. Řízené větrání s rekuperací je řízené větrání s výměníkem, díky kterému získáme zpět teplo z odpadního vzduchu. Větrací jednotka zajišťuje neustálý přívod čerstvého vzduchu, odvod kontaminovaného vzduchu a úsporu při vytápění.

Pamatujte na své zdraví, komfort bydlení a řízené větrání

Zpět na blog
Zavolejte mi nebo napište

Naše produkty na merXu