Digitální termostatická hlavice, ano nebo ne?

pan Fitinka 15.12.2016

PROČ zrovna digitální hlavice

Už nechci každé ráno vstávat do studeného bytu a kroutit hlavicí na ventilu u radiátoru. Mám termostatické ventily Danfoss, a proto padla volba na autonomní digitální termostatickou hlavici Danfoss living eco. Koupil jsem jednu, vybral radiátor v místnosti, kde jsme přes den nejčasteji a začal jsem testovat. Nevěřil jsem, že to bude fungovat. Každý vnímáme teplotu jinak a máme i jiné režimy. Aby to nebylo hodně subjektivní, dal jsem tomu raději čas. Ze začátku jsem hlavici neustále hlídal a pořád na ní něco kontroloval a hledal mouchy. Dnes musím přiznat, že po měsíci to vidím trochu jinak. Kdyby na radiátoru byla digitální hlavice už od začátku, vůbec bych o tom asi takto nepřemýšlel. Všechno je jen o zkušenosti a o zvyku. Dnes jsem rád, že hlavici mám. Už nemusím každé ráno vstávat do zimy a nemusím nic hlídat.

JAK na to

Rozbalil jsem krabičku. 2 adaptéry na ventil, inbus, digitální termostatická hlavice, 2 tužkové baterie a stručný návod.  Návod říká, že nejdříve redukce na radiátorový ventil a potom hlavice na redukci. Ale kdo čte návody? No ne? Udělal jsem to přesně naopak. Nejdříve redukci s hlavicí, jen tak, ze zvědavosti, než to dám na radiátor, jestli to funguje. Záchvat paniky, když zjistíte, že hlavice s adaptérem se protáčí a nejde rozpojit. Sežeňte si papírový sáček a pěkně vydýchejte blížící se atak. No nic. Chladná hlava. Řešení je jednoduché. V manuálu ho nenajdete. Výrobce s tím asi nepočítá. Odstraňte na hlavici krytku na baterie. V místě odklopení krytky je obdélnikový otvor. Inbus dejte do otvoru, zatlačte na zarážku a redukci s hlavicí tím rozpojíte. Hurá! Stejný postup je, když sundáváte hlavici z ventilu. Tak pozor, ať se to nestane i vám:-)

a teď podle manuálu

Nasaďte odpovídající adaptér na ventil a zespodu ho přitáhněte inbusem. Jaký adaptér zvolit poznáte podle toho, jestli jste předtím měli termostatickou hlavici nacvakávací nebo na závit. Dejte baterie do hlavice a hlavici nasaďte na adaptér. Nelekejte se, že se hlavice bude protáčet. Jakmile se hlavice aktivuje, sedlo hlavice dosedne na tyčinku ventilu a vše se ustálí. To je vše. Teď už jen nastavit režimy.  

CO nastavit

3 základní předinstalované programy

P01 časové pásmo. Je to nejzákladnější program. Hlídá se pouze 1 nastavená teplota celý den. Je to jako digitální manuál, který toho moc nepřináší. Pokud jste doposud snižovali teplotu radiátoru manuálně, když jste třeby byli mimo byt nebo večer, když jste šli spát, stejně tak to budete muset udělat i tady. Ale i tady rychlost reakce hlavice při změně teploty je úspora energie

P1 má 2 časová pásma. Je to vyšší level. Hlídají se 2 nastavené teploty a 1 útlum. Snížení teploty v noci. Např. od 6:00 do 22:00  hlavice hlídá nastavenou teplotu 21°C a v noci od 22:30 do 6:00 může jít radiátor do útlumu podle volené teploty. Ideální asi pro toho, kdo je celý den doma. I tady platí, že rychlost reakce hlavice při změně teploty je úspora energie

P3 má 2 časová pásma. Je to nejvyšší level. Hlídají se 2 nastavené teploty 2 útlumy. Snížení teploty v noci sedm dní v týdnu a snížení teploty ve všední den. Ráno vstanu do tepla. Když odejdu do práce, radiátor jde do útlumu. Když přijdu z práce, radiátor už opět funguje a když jdu spát, radiátor jde opět do útlumu. O nic se nemusím starat. Vše funguje podle toho, jak si navolím časová pásma a teploty. Můžu nastavit od pondělí do pátku a jinak o víkendu.Teplotu můžu snižovat nebo zvyšovat individuálně podle aktuální potřeby pomocí tlačítek na hlavici.  I tady platí, že rychlost reakce hlavice při změně teploty je úspora energie. Tento program je podle mě nejlepší

a ZÁVĚR

Digitální termostatická hlavice Danfoss living eco se snadno montuje na všechny termostatické ventily Danfoss a většinu ostatních výrobců radiátorových ventilů. Výdrž baterií je 2 roky. Varování o slabých bateriích. Cestovní program Dovolená. Dětská pojistka. Indikace otevřeného okna. Podsvícený displej. Přerušení vytápění. Nastavování teplot po 0,5°C. Hlavice sama průběžně i mimo topnou sezónu zavírá a otevírá termostatický ventil a proto nemůže dojít k "zamrznutí" ventilu mimo topnou sezónu.

Je to skvělá hračka do bytu, do jedné místnosti. Pokud ráno chcete snídat v teple a nechce se vám na něj čekat (ideální do kuchyně nebo jídelny). Osadit takto všechny radiátory je v této chvíli moc velký luxus. Kdyby byla cena mírně nad cenu manuální termostatické hlavice, tak si to dokážu představit. Do rodinného domu asi ne. Tam patří jiná regulace.

Ale jinak do bytu doporučuji. Rychle si na to zvyknete:-)

Příště si asi vyzkoušíme nový bezdrátový řídící systém spotřeby tepla s centrální řídící jednotkou Danfoss Link.

Zpět na blog
Zavolejte mi nebo napište

Naše produkty na merXu